Koelen met warmtepomp: de uitkomst tijdens hittegolf

Nederland kende de afgelopen weken temperaturen die opliepen tot bijna 40 graden. Bij deze hitte wordt het in veel woningen onaangenaam warm. Behalve als je een warmtepompinstallatie hebt. Deze zorgt bij warme temperaturen voor een aangenaam koel huis!

5 tot 8 °C kouder dan buiten tijdens snikhete dagen
Natuurlijk zijn airco’s ook een oplossing voor warme zomerdagen, maar in de winter gebruik je ze niet én ze zijn niet bepaald energiezuinig. Warmtepompen echter dienen niet alleen als verwarming in de winter, maar zijn ook in staat om te koelen in de zomer. Via de vloerverwarming kun je je huis naar een aangename temperatuur brengen als het buiten snikheet is. Zo krijg je je huis zo’n 5 tot 8 °C kouder dan de buitentemperatuur. En dat is een uitkomst tijdens een hittegolf!

Koelen met een bodemwarmtepomp
Meerdere typen warmtepompen hebben de mogelijkheid om te koelen. Maar alleen een bodemwarmtepomp is in staat om passief te koelen. Passief koelen betekent natuurlijke koeling. Een bodemwarmtepomp gebruikt namelijk de koelte van de bodem om een woning te koelen.

De bron van een bodemwarmtepomp zit metersdiep in de grond waar de temperatuur vrij constant is. De compressor hoeft in de zomer niet gebruikt te worden omdat het water in de bodem al koel genoeg is om de woning te koelen. Alleen de circulatiepomp gebruikt stroom om dat koele water door de buizen van de vloerverwarming te verplaatsen.

Koelen met een lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp is ook in staat om te koelen. Alleen dit type kan niet passief koelen. Een lucht/water warmtepomp gebruikt in de winter de buitenlucht als warmtebron. Hij onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie om de woning op te warmen. In de zomer keert dit proces juist om. Niet de buitenlucht, maar de woning wordt de bron.
In de zomer onttrekt de lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht in huis en stuurt deze via de buitenunit naar buiten. Nu moet de compressor in de buitenunit wel aan het werk. Hoe warmer het in huis is, hoe meer energie de warmtepomp gebruikt. Een lucht/water warmtepomp is dus tijdens een hittegolf minder rendabel dan een bodemwarmtepomp die niet afhankelijk is van de buitentemperatuur.


Om optimaal te profiteren als de buitentemperatuur flink omhooggaat, moet je op tijd beginnen met koelen. De meeste mensen zetten in april de vloerverwarming uit. Komen er warme tijden aan, zorg er dan voor dat de vloerverwarming op tijd weer aanstaat. Wanneer het buiten al erg warm is, kost het veel meer tijd om de woning goed op temperatuur te krijgen.

Goede voorbereiding is het halve werk
Wees de hittegolf dus voor. Zorg er daarnaast voor dat je de zon vooral buiten houdt. Doe de gordijnen ook overdag dicht of houd de zonneschermen omlaag. Op die manier sla je je het beste door deze tropische temperaturen!