Een CO2-reductie van 49 procent in 2030.

Dat is het streven dat vastgelegd is in de Klimaatwet die vandaag wordt gepresenteerd.

Jesse Klaver van GroenLinks, Lodewijk Asscher van PvdA, Sandra Beckerman van SP, Rob Jetten van D66, Carla Dik-Faber van ChristenUnie, Dilan Yesilgöz van VVD en Agnes Mulder van CDA dienden de initiatiefwet in. Daarin pleiten de zeven partijen onder andere voor een klimaatnota voor waarin het kabinet eens per vijf jaar het beleid voor de komende jaren uitwerkt.

De Eerste en de Tweede Kamer ontvangen jaarlijks een uitgebreide klimaat- en energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en op een jaarlijkse ‘Klimaatdag’ op de vierde donderdag worden de vorderingen besproken.

CO2-reductie

Naast het streven naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990 staat in het voorstel voor de Klimaatwet ook de ambitie om in 2050 een vermindering van 95 procent te bereiken.

De doelen die in dit wetsvoorstel worden voorgesteld gaan minder ver dan het eerste wetsvoorstel dat Diederik Samsom, voormalig partijleider van PvdA en Jesse Klaver van GroenLinks samen presenteerden. Zo stelden zij een CO2-reductie van 55 procent voor in 2030.

Klimaatwetten wereldwijd

De Klimaatwet moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Als de wet wordt doorgevoerd is Nederland niet het eerste land met een Klimaatwet. Sinds de Klimaatwet van het Verenigd Koninkrijk in 2008 volgden onder andere Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Frankrijk en Mexico met vergelijkbare wetten.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl
Bron: https://bit.ly/2y1B8SE
Afbeelding: Adobe Stock